وبسایت روشنگری

سال اقتصادی مقاومتی اقدام و عمل


نگاهی گذرا به انتخابات ریاست جمهوری در ایران

دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ایران در حالی در پنجم بهمن سال 58 برگزار شد که مهدی بازرگان و دولت موقتش پس از حدود 9 ماه اداره امور کشور به طور کامل استعفا کرده بودند؛ در این انتخابات ابوالحسن بنی‌صدر توانست از سد رقیبانی چون سیداحمد مدنی و حسن حبیبی بگذرد و با به دست آوردن بیش از 10 میلیون و 700 هزار رأی مأخوذه بر صندلی ریاست جمهوری تکیه زند.

اما دو سال پس از انتخاب بنی‌صدر به عنوان نخستین رئیس جمهور ایران، وی به دلیل عدم کفایت سیاسی از سمت خود عزل و چهره منافقانه‌اش برای همه روشن شد.

در این میان دومین انتخابات ریاست جمهوری سریعا پس از عزل بنی‌صدر، با شرکت چهار نامزد که متشکل از محمدعلی رجایی، عباس شیبانی، سیداکبر پرورش و حبیب‌الله عسگراولادی بودند، برپا شد.

محمدعلی رجایی با کسب حدود 13 میلیون رأی که 90 درصد مجموع آرای مأخوذه مردم بود، موفق شد با اختلاف زیادی بالاتر از نامزدهای دیگر قرار گیرد و به منصب دومین رئیس جمهور ایران نائل شود.

رجایی پیش از آن سکاندار وزارت آموزش و پرورش و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بود و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز دومین نخست وزیری جمهوری اسلامی ایران در کابینه بنی‌صدر به حساب می‌آمد.

 

محمدعلی رجایی که زاده خطه قزوین بود، مجال چندانی برای خدمت به مردم ایران در مسند ریاست جمهوری پیدا نکرد و در حدود کم‌تر از یک ماه از انتخابش به عنوان رئیس جمهور کشور در هشتم شهریور ماه سال 60 به همراه نخست وزیرش محمدجواد باهنر به ندای شهادت لبیک گفت و بر اثر انفجار بمب به دست منافقان شهید شد.

پس از شهادت رجایی در دهم مهر ماه سال 60 آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای (مدظله‌العالی) با به دست آوردن 95 درصد آرای مأخوذه مردم پیروز سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شد.

ایشان در چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز موفق شدند بار دیگر در سمت ریاست جمهوری کشور با رأی قاطع مردم باقی بمانند.

دور پنجم انتخابات ریاست جمهوری در مرداد ماه سال 68 برگزار شد که اکبر هاشمی‌ رفسنجانی از تنها رقیب خود یعنی عباس شیبانی با اختلاف زیادی پیشی گرفت و رئیس جمهور کشور شد.

او نیز بار دیگر در دور بعد انتخابات ریاست جمهوری اکثریت مطلق آرای مردم را از آن خود کرد و در سمت ریاست جمهوری ابقا شد.

همچنین به همین ترتیب سیدمحمد خاتمی در دور هفتم و هشتم انتخابات ریاست جمهوری توانست آرای لازم را کسب کند و به ریاست قوه مجریه درآید.

نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران به دلیل اینکه هیچ یک از نامزدها نتوانستند اکثریت آرای مطلق مردم را کسب کنند به دو مرحله کشیده شد.

در مرحله نخست اکبر هاشمی‌رفسنجانی با به دست آوردن بیش از 21 درصد و محمود احمدی‌نژاد با کسب 19 درصد مجموع آرای مأخوذه مردم به مرحله دوم این انتخابات راه یافتند.

در مرحله دوم نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد اکثریت آرای مردم را به خود اختصاص داد و با کسب بیش از 61 درصد آرای ملت ایران اکبر هاشمی‌رفسنجانی را در این رقابت کنار زد.

 

احمدی‌نژاد در دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز موفق شد با به دست آوردن بیش از 25 میلیون رأی از سد رقیبانی چون میرحسین موسوی، محسن رضایی و مهدی کروبی بگذرد و برای دومین دوره متوالی به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شود.

البته در حال حاضر چند ماه دیگر به اتمام زمان قانونی دولت دهم باقی مانده است.

اما نکته‌ای که در این 10 دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران برخی نگاه‌‌ها را به خود معطوف داشته عدم حضور رجال سیاسی قزوین پس از شهید محمدعلی رجایی در جمع نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری است، شاید تنگ بودن عرصه کاندیداتوری ریاست جمهوری برای رجال سیاسی استان‌های کوچکی همچون قزوین، هرچند با عقبه سیاسی قوی دلیلی بر این غیبت باشد.

حال در آستانه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران هستیم و گمانه‌زنی‌های سیاسی نامزدهای احتمالی در کشور حکایت از کاندیداتوری آن‌ها دارد ولی کماکان نامی از رجال سیاسی قزوین در بین نامزدهای احتمالی دیده نمی‌شود.

شاید پس از این همه سال غیبت رجال سیاسی قزوین در جمع نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری می‌توان گفت که امروز جای خالی آن‌ها با توجه به عقبه سیاسی قزوین و نیز نقش تأثیرگذار استان قزوین در مجموع فعالیت‌های کشور، احساس می‌شود تا خود را در این دوره انتخابات ریاست جمهوری نشان دهند.

تا به امروز رجال سیاسی قزوین صحبتی در خصوص کاندیدا یا کاندیدا نشدن خود در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نکرده‌اند که باید نشست و دید آیا کسی از استان قزوین پای در مسیر شهید محمدعلی رجایی می‌گذارد آیا رجایی نخستین و آخرین رئیس‌ جمهور از قزوین خواهد بود، با نزدیک شدن به یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری زوایای بیشتر این انتخابات و حضور یا عدم حضور نامزدهای احتمالی مشخص خواهد شد.

------------------

مسعود میرزایی

انتهای پیام/77003/ر40/پ


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

نویسنده: مهدی آئین پرست ׀ تاریخ: جمعه 15 دی 1391برچسب:انتخابات,رئیس جمهور, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

CopyRight| 2009 , saitroshangari.ir.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com